Blog#2 "Sportend Baarn in Corona-tijd"
Ineens staat sport buitenspel
Bij mij duurde het even, je denkt eerst aan de allerbelangrijkste zaken in je leven, maar heel snel daar achteraan valt het kwartje wel degelijk. Social Distancing, niet met groepen bij elkaar komen en 1,5 meter afstand bewaren: in veruit de meeste sporten onmogelijk en dus moeten we ermee stoppen.
Op de individuele buitensporten na blijkt elke sport ineens onmogelijk om uit te voeren.
Je merkte de eerste periode dat iedereen dacht, "ach ja, een paar trainingen overslaan en daarna zullen we wel weer mogen". Verenigingen en trainers maakten plannen hoe ervoor te zorgen dat iedereen over een paar weken weer fit op het veld staat en dan weer lekker verder te gaan waar ze gebleven waren. ”Die paar wedstrijden zullen wel worden ingehaald, niks aan de hand voor ons seizoen”.
Na de tweede grote persconferentie van het kabinet kwam snel het besef. Voor de meeste sporten zit het seizoen er wel op. Sportbonden waren druk in overleg en definitieve besluiten lieten even op zich wachten. De KNVB heeft inmiddels de knoop doorgehakt voor het amateurvoetbal: einde seizoen en volgend seizoen in dezelfde klassen beginnen.
De KNHB doet nog onderzoek naar de mogelijkheden om de competitie in huidige of aangepaste vorm uit te spelen. Zij passen hun beleid constant aan naar de actuele richtlijnen.
De KNLTB geeft op hun website aan volledig begrip te hebben voor het feit dat sport nu niet kan plaatsvinden, maar zijn wel van mening dat tennis een van de eerste sporten is die over een tijdje misschien weer hervat kan worden. Het vindt in kleinere groepen en met grotere onderlinge afstand plaats dan bijvoorbeeld teamsporten. Zij zijn samen met het NGF (golf) en NOCNSF aan het onderzoeken onder welke voorwaarden er straks eventueel weer gespeeld kan worden.
Baarnse Verenigingen
De impact van deze crisis is ook voor vereniging heel duidelijk voelbaar. We spraken de afgelopen weken veel bestuursleden van verschillende clubs en ondanks het besef van de noodzaak, proef je de pijn bij deze mensen. Mensen die zich inzetten voor hun club doen dit niet voor niets, het is een belangrijk deel van hun sociale leven en ze zijn begaan met het welzijn van "hun cluppie".
Voor de voetbalverenigingen is op sportief vlak de impact heel verschillend. Het besluit van de KNVB om iedereen in dezelfde klasse te laten starten in seizoen 2020-2021, viel te verwachten. Het is voor de KNVB de makkelijkste beslissing, maar niet voor iedereen de leukste. Verenigingen met de ambitie te promoveren die nog kans maakten op promotie, zien deze verloren gaan. Anderzijds kunnen verenigingen die vechten tegen degradatie even opgelucht adem halen.
Buiten de sportieve gevolgen zijn er ook de financiële.
Veel verenigingen zijn sterk afhankelijk van hun kantine-inkomsten en laat het grootste gedeelte daarvan in de laatste paar seizoensmaanden worden omgezet.
Met mooi voorjaarsweer is het druk langs de lijnen en vloeien drankjes vaak sneller dan gedurende de koudere maanden in de eerste seizoenshelft.
Veel clubs organiseren richting het eind van het seizoen grote evenementen en toernooien, waar normaal gesproken veel wordt omgezet. Ook deze zullen waarschijnlijk niet kunnen plaatsvinden. Een kleine hoop is er nog voor de "hoogzomer evenementen", maar gezien het groot aantal mensen dat daar bij aanwezig is, lijkt ook de kans dat deze evenementen doorgang vinden vrij klein.
De BMHV had grootse plannen rondom hun lustrum in mei en onze Baarnse voetbalclubs hebben elk jaar een paar klassiekers op het programma staan zoals het TOV-JAN Toernooi, de Eemboys Kieft/Koops Memorial en het SV Baarn FriendsTournament.
Verenigingen zijn kleine ‘bedrijven’, hebben te maken met flinke jaarbegrotingen, vaste lasten en sommigen hebben zelfs personeel in dienst in de vorm van kantinebeheerders, trainers of een groundsman.
We hopen van harte dat alle Baarnse verenigingen manieren vinden dit seizoen tot een goed einde te brengen.
Alternatieven worden gevonden
Prachtig om te zien, is hoe de clubs, trainers en bedrijven in de sport, manieren weten te vinden hun leden en klanten blijven te enthousiasmeren.
Trainers dagen hun pupillen uit om lastige challenges aan te gaan en het oefenen van nieuwe "trucs en technieken".
In menig tuin in Baarn rolt de hele dag een bal om vervolgens de op video opgenomen ’skills’ terug te sturen naar de sociale mediakanalen van de clubs.
Tuinen worden verbouwd en alle denkbare materialen worden uit de kast gehaald om veldjes, goaltjes en obstakels te creëren. Kinderen blijven op deze manier lekker bezig met hun sport en het sociale contact met trainers, teamgenoten en de vereniging vindt nu op andere manieren plaats.
Ook fysio's, sportscholen en personal trainers doen alles wat ze kunnen om hun leden en klanten te blijven helpen. We vonden hier wat leuke voorbeelden van, maar er zijn er ongetwijfeld nog veel meer:
FTB Centrum voor Fysiotherapie Training en Beweging, heeft eencompleet ThuisFit programma op de website staan, ook voor de kinderen!
Sportcentrum de Trits heeft leuke trainingsvideo's, maar bedacht vooral een paar zeeroriginele video's voor de kinderen die nu geen zwemles hebben. Daarmee haalden ze zelfs RTV Utrecht.
Lifecity post, soms zelfs meerdere keren per dag, complete home work-out video's op hun Facebook.
Bij Fytaal geven ze hun lessen gewoon online en bedachtenhet Fytaal-ganzenbord spel, zodat je thuis met het gezin je work-out met een gezellig spel kan combineren, hoe leuk!
Ook Mike Dekker vanMD Personal Training enCindy van Mintgroen zijn online actief! Ze delen duidelijke work-out video's en nuttige gezondheids- en voedingstips.
Hardlopen
Naast alle thuisfitness, zijn ontzettend veel Baarnaars aan het hardlopen geslagen. Hardlopen kun je altijd en overal doen, zonder in de buurt van anderen te hoeven komen. Even omkleden, schoenen aan en gaan. Het vraagt niet zoveel tijd als bijvoorbeeld wielrennen, in een half uurtje tot uurtje kun je een prima training doen.
Voor mensen die normaal niet hardlopen, liggen er alleen wel wat ‘risico’s’ op de loer.
Het is een belastende sport voor je lijf.
Ik wil je adviseren, ondanks dat je als bijvoorbeeld voetballer of hockeyer denkt dit niet nodig te hebben, om je in ieder geval even te verdiepen in de volgende tips:
1. Niet te snel te veel
De gouden regel is “nooit 10 procent meer dan de vorige week”!
- Om je uitgangspunt te bepalen, ga je de eerste keer een stuk hardlopen. Hierbij begin je heel rustig. De bedoeling is dat je niet volledig buiten adem raakt: je moet nog kunnen praten.
- Je houdt op een app of horloge bij hoeveel kilometer je hebt gelopen.
- Deze afstand is jouw uitgangspunt.
- De volgende week ga je maximaal 10% verder dan de week daarvoor.
2. Zorg voor goed schoeisel
De juiste schoen vermindert de kans op blessures aanzienlijk. De beste hardloopschoen bestaat niet!
Het is altijd een combinatie van jouw manier van lopen, belasten en afwikkelen, en de voor jou geschikte schoen, die zorgt voor een veilige manier van lopen.
Wij helpen je uiteraard graag bij het vinden van deze schoen. We raden aan om hiervoor een afspraak te maken, zodat we alle tijd hebben om dit samen goed aan te pakken.
Afspraken maken kan viahttps://www.sportze.nl/over-sportze/schoenadvies/
3. Zorg voor variatie in je hardloopsessies
Telkens hetzelfde rondje in hetzelfde tempo is wat ervoor zorgt dat bij veel hardlopers het enthousiasme verdwijnt en daarmee ook de prestaties afnemen. Probeer te variëren met verschillende afstanden, intensiteiten en rondjes. Probeer ook eens een interval training toe te voegen aan jouw hardloopschema. Zeker voor mensen die normaal teamsport beoefenen, is interval erg nuttig. Op het hockeyveld, voetbalveld of op de tennisbaan ben je immers ook constant op verschillende tempo's en krachten bezig. Intervalschema's zijn online veel te vinden. Op de Geerenweg en Amsterdamsestraatweg kun je bijvoorbeeld lantaarnpalen en hectometerpaaltjes gebruiken om je interval-afstanden bij te houden.
Lekker bezig blijven
Gelukkig zijn erg veel mensen lekker aan het sporten. Fit blijven in deze tijden is extra belangrijk, maar zorgt bovendien voor afleiding. We wensen iedereen veel (aangepast) sportplezier toe de komende tijd. Laten we hopen dat we weer gezond en veilig onze sporten kunnen oppakken zodra het weer mogelijk is!
SPORTZE!